Home

Piše: Ivona Perne

Ako ste mislili da ćete utočište od reklama pronaći u sedmoj umetnosti prevarili ste se. Nije bitno da li film gledate na lokalnoj televiziji (gde dužina reklamnog bloka čini da zaboravite koji ste film uopšte počeli da gledate), na DVD plejeru ili u tami bioskopa – reklame su već utkane u scenu koja se odigrava pred vašim očima. Podsvesne poruke, neuro marketing ili blatantno ’’uvaljivanje’’ proizvoda odavno su postale svakodnevica u holivudskim, ali i nekim regionalnim filmovima. Reditelj proslavljenog dokumentrca „Supersize Me“ (koji je na videlo izneo štetni uticaj najvećeg lanca brze ishrane na svetu) Morgan Sparlok, ovoga puta odlučio je da skrene pažnju na ’’negativan uticaj’’ na bliskijem mu terenu –  filmskoj industriji.

Kao u svakoj industriji, prvenstveni cilj komercijalnog filma je ostvarivanje profita. Blokbasteri zarađuju mnogo para, ali je isto toliko novca potrebno za njihovu ’’izradu’’. Kako bi finansirali snimanje visokobudžetnih filmova, studiji se okreću raznim kompanijama i nude reklamni prostor unutar samog filma kao i brend integraciju film-proizvod koja ima za cilj promociju oba produkta. Na papiru ova saradnja deluje racionalno i korisno, ali koliko su gledaoci svesni da dok bezbrižno uživaju u celuloidnom eskapizmu neko manipuliše njihovom podsvešću?

U „The Greatest Movie Ever Sold“, kako naziv pompezno najavljuje, Sparlok u nekoj vrsti Inception dokumentarca pokušava da pičuje ideju svog filma potencijalnim sponzorima, dok sve to prati budno oko kamere. Na tom putu, kroz razgovor sa brojnim advokatima, advertajzing stručnjacima i predstavnicima društva za zaštitu potrošača, gledaoci stiču uvid na koji način finasiranje kroz sponzorstva zapravo funkcioniše i koje posledice ostavlja na umetnički integritet filma.

Sparlok se tokom filma više puta pita da li se snimajući film finasiran kroz product placement zapravo sam ’prodao’, i iako preterano razigrani i ušminkan ton filma koji se bavi ovom ozbiljnom temom sugeriše upravo to, „The Greatest Movie Ever Sold“ je ipak korak napred za medijsko opsimenjavanje filmske publike.

Više filmova na: http://issuu.com/cinemagazin/docs/cinemagazin_04

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s